Zuid Afrikaanse wijn

Zuid Afrika is een prachtig land dat gezegend is met een buitengewoon natuurlijke schoonheid en rijk cultureel erfgoed. Het klimaat varieert van gematigd tot subtropisch, het landschap van woestijn tot spectaculaire bergen, open vlaktes en tropische bossen. De bevolking leeft in boerengemeenschappen of in steden die net zo gesofisticeerd en kosmopolitisch zijn als waar ook in de wereld.

 

Zuid Afrika is gelegen in het zuidelijkste deel van het Afrikaanse continent en omvat ± 1.3 miljoen vierkante kilometer, vijf keer zo groot als Engeland en groter dan Californië, Nevada, Utah en Arizona bij elkaar. Dit indrukwekkende gebied strekt zich uit van de grote “Limpopo” rivier in het noorden tot aan Kaap de Goede Hoop en Kaap Agulhas in het uiterste zuidoosten; een afstand van bijna 2000 kilometer.

Wat betreft de vruchten der aarde; geen enkel bezoek aan de Westelijke Kaap is compleet zonder een bezoek aan één van de vele wijnboerderijen. Bezoekers aan de wijngaarden worden van harte welkom geheten, compleet met educatieve tours, wijnproeverijen en de mogelijkheid om wijn te kopen.

 

Wat Zuid Afrikaanse wijnen onderscheidt van wijnen uit andere wijn producerende landen is dat zij de tradities van de oude wereld en een 350 jaar lange geschiedenis van wijn maken combineert met de technologie en innovaties van de nieuwe wereld. Deze zeldzame combinatie brengt complexe maar toegankelijke, en verfijnde maar smakelijke, fruitige wijnen voort.

 

In 1973 werd een systeem van herkomstbenaming ingevoerd en werden de Zuid Afrikaanse wijngebieden onderverdeeld in een serie officiële gebieden, districten, wards en estates. De meeste wijngaarden liggen in de Westkaap dicht bij de kust, maar er wordt ook wijn geproduceerd in de drogere streken iets noordelijker en oostelijker, zoals bijvoorbeeld in Klein Karoo, Olifantsrivier en Oranjerivier. De klimatologische omstandigheden in deze gebieden verschillen nogal, waardoor ook de wijnbouwtechnieken en -stijlen per streek verschillen vertonen.

Het klimaat van de Zuidwest Kaap is koeler dan haar ligging op 35 graden ten zuiden van de evenaar doet vermoeden. De Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan vloeien hier samen en de temperatuur wordt getemperd door de koude Benguela stroom die vanaf de zuidpool in noordelijke richting langs de westkust van Afrika trekt. Hierdoor ontstaat een mediterraan klimaat. De gemiddelde neerslag varieert van 450 tot 1000 mm per jaar en valt voornamelijk tussen de maanden mei en augustus, als het wintert op het zuidelijke halfrond. De zomers zijn eerder warm dan heet te noemen en de winters zijn mild en bijna vorstvrij. De klimatologische omstandigheden zijn ideaal voor het verbouwen van een grote verscheidenheid aan edele druivenrassen.

De indrukwekkende bergruggen van de Kaap vormen een prachtig dramatisch decor voor wellicht de meest spectaculaire wijngebieden ter wereld. De wijngaarden bevinden zich in de valleien en op de hellingen en profiteren van de vele microklimaten die dit bergachtige gebied rijk is. Uitgebreid onderzoek en praktijkervaring hebben uitgewezen welk type druif het best bij welk type microklimaat past. Zo worden de ideale omstandigheden gevonden voor de grote variëteit aan druivenrassen die Zuid Afrika vanuit elke hoek van de wijn producerende wereld heeft geïmporteerd.

De verschillen in de samenstelling van de bodemsoort zijn groot in Zuid Afrika, niet alleen per streek of per wijngaard, maar zelfs binnen één bepaalde wijngaard. De bodem in de kustvlakte varieert van ‘Table Mountain Sandstone’ in het westen tot graniet op de hellingen meer naar het oosten, in de Klein Karoo overheerst leisteen. De bodem van de valleien bestaat voornamelijk uit zand en grind en bevat steeds meer steen naarmate men hoger de heuvels op gaat.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Nog geen producten toegevoegd

Verder winkelen